19. mai 2015

19. mai - verdens IBD dag

IBD står for «Inflammatory Bowel Disease» – innflammatorisk tarmsykdom og dagen i dag vies til å få mer oppmerksomhet rundt disse sykdommene. 

Du har kanskje hørt om Ulcerøs Kolitt eller Crohns, Morbus Crohn? Det er de mest vanlige når vi snakker om innflammatoriske tarmsykdommer, altså kroniske sykdommer med betennelser i tarmen. Forekomsten av disse har økt drastisk de siste årene og en ser tydelig at forekomsten av dem er dobbel så høy i Vest Europa som i Øst Europa. I Norge har ca 40.000 mennesker (0,8 %) en eller annen form for betennelsessykdom i tarmene. Det forskes mye på disse sykdommene, men det finnes fortsatt ingen sikker forklaring på årsaken til IBD.
En teori som jeg har lest om mest er at immunsystemet i kroppen angriper seg selv. Altså at kroppen lager antistoffer mot sine egne celler i tarmslimhinnene og angriper dem så det oppstår betennelser. Arv spiller tydeligvis en rolle og en vet i dag at stress og psykiske påkjenninger kan forverre sykdommen. Tidligere antok man at sykdommen kunne ha sin årsak i psykisk stress, men den teorien er forlatt.

Hovedsymptomene på disse to sykdommene er ganske like, men det er forskjell i hvilke deler av tarmen som er betent og typen/dybden av betennelsen. 

Denne videoen her synes jeg forklarer dette fint og inneholder veldig mye fin informasjon om de to sykdommene, årsaken, symptomer og behandlingsmuligheter. Ta gjerne en titt:

Morbus Crohn
http://www.lmfnorge.no/Files/Images/Tynnogtykktarm3.jpg
«Morbus Crohn eller Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i mage-tarmkanalen grunnet forstyrrelser i immunforsvaret.
Betennelsen kan gå gjennom hele tarmveggen, fra slimhinnen og til utsiden av tarmen. Det betente området blir rødt, hovent, smertefullt og kan blø.
Betennelsen kan oppstå flekkvis i hele fordøyelseskanalen, fra munnhule til endetarmsåpning. Overgangen mellom tynn- og tykktarm er hyppigst angrepet.
Vanligste symptomer er magesmerter, diare, dårlig matlyst og vekttap. Andre komplikasjoner som kan oppstå er hudutslett, leddsmerter, øyebetennelse, samt utmattelse (fatigue).
Årsaken til at sykdommen oppstår er ukjent, men man tror at en kombinasjon av ytre faktorer og en genetisk disposisjon fører til at kroppens immunsystem reagerer unormalt og forårsaker betennelsen.
Sykdommen debuterer oftest i alderen 15-25 år og har et meget individuelt varierende forløp. Sykdommen er kronisk og varer livet ut. Ved hjelp av behandling kan de fleste oppnå kontroll med symptomene, og få lange perioder hvor betennelsen holdes i sjakk.»
-  Denne teksten er tatt fra LMF sine sider, du kan lese mer om Morbus Crohn på sidene dems her.

https://iconsinmedicine.files.wordpress.com/2011/02/50-ibd-2-28-11.jpg
Ulcerøs kolitt
«UC er en betennelsessykdom i mage-tarmkanlaen grunnet en forstyrrelse i immunforsvaret. En kombinasjon av ytre faktorer og en genetisk disposisjon fører til at kroppens immunsystem reagerer unormalt og forårsaker betennelsen.
Ulcerøs kolitt oppstår i  endetarmen (rektum) og nedre deler av tykktarmen (kolon), men sykdommen kan angripe hele tykktarmen. 

Betennelsen finnes først og fremst i tarmens slimhinne hvor det danner seg sår. Ulcerøs kolitt angriper sjelden tynntarmen, kun unntaksvis dens nederste del, ileum.

De viktigste symptomene er magesmerter, diare, dårlig matlyst og vekttap. Andre komplikasjoner som kan oppstå er hudutslett, leddsmerter, øyebetennelse, samt utmattelse (fatigue).

UC er kronisk og varer livet ut. Ved hjelp av behandling kan de fleste oppnå kontroll med symptomene, og få lange perioder hvor betennelsen holdes i sjakk.»
- Denne teksten er tatt fra LMF sine sider, du kan lese mer om Ulcerøs Kolitt på sidene dems her.


I dagens anledning er det blitt startet kampanjen #‎GetYourBellyOut‬ der mange legger ut bilde av magene sine, både med en pose (stomi) på magen, uten, med arr, uten arr osv. Alle mager er velkomne i kampanjen! Dette skal bidra til å få fokus på mage-tarmsykdommer. Bli med du og!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar