22. november 2015

Sliten kropp og sinn

I det forrige innlegget mitt skrev jeg om de erfaringene et hvert menneske bærer med seg og som setter sine spor på kropp og sjel. Denne bagasjen kan være meget tung og slite ut hele mennesket. Kropp og sjel henger sammen og hvis ikke den ene delen har det bra går de også utover den andre. Jeg ba deg om å forestille deg å legge ut på en langtur med flere kiloer ekstra uten å kunne legge de fra deg. Den eneste måten å bli kvitt noe av den bagasjen er å løse de gåtene som befinner seg i denne sekken. Disse er meget vanskelige og kan ofte ikke løses uten hjelp fra andre og samtidig ikke før det rette tidspunktet har kommet.
Bilde 1

Så da sitter vi her, slitne og trøtte av livsgåtene som er så forbannet vanskelige, den bagasjen som er for tung. Fortvilelsen er stor og spiser oss opp. Antageligvis er du redd også, vil dette noen gang bli bedre? Hvordan kommer framtiden til å være? Kroppen har sagt stopp og sjelen har også satt ned foten. Nå er det nok, det går ikke mer. Noe må skje, noe må endres.

Dessverre finnes det hverken en quick-fix eller en sikker løsning. Vi er forskjellige, vi er individuelle og har derfor ulike behov og muligheter. Men, en ting har vi til felles: Vi har en kampvilje og en styrke i oss som kan få til utrolige ting. Den gjelder det å finne igjen. Livsmotet, troen på at det kan bli bedre igjen. Håpet. Det er ikke lett å finne tilbake den styrken, men jeg lover at den er et sted inn i deg og jeg skal skrive mer om hvordan jeg har klart å finne igjen min i et senere innlegg.

Hva skal vi gjøre med denne slitne kroppen nå? Og disse tankene som surrer rundt i hodet og holder oss våkne om nettene. Kommer vi oss noen gang ut av dette svarte hullet igjen? Ut av mørk
et?

Noe av det viktigste jeg har merket meg gjennom mange mørke daler er å huske på at jeg kommer meg ut av dem igjen, bare jeg ikke gir opp. Tiden hjelper, ja – så fryktelig lei vi er av å høre det, men den gjør faktisk ofte det. 

Nå må du først og fremst sørge for det din kropp og sjel trenger: hvile, en pause. 

Bilde 2
Eventuelt trenger du legehjelp, vær ærlig med legen. Det kan hende den vil henvise deg videre til utredninger både for fysikken og psyken. Kanskje den anbefaler å oppsøke psykolog. Ikke vær for skeptisk til det, de vil og kan faktisk hjelpe deg med mye. Det er fortsatt du som må gjøre den jobben, men innimellom trenger vi hjelp. Eventuelt trenger du en pause fra jobb, skole eller studier og det kan absolutt være nyttig. For mange er det ikke løst med en kort pause fra jobb eller studier. I hvert fall ikke de som har gått med en ekstra tung bagasje i en rekke år, for det har de som regel. En del blir langvarig sykmeldte og detter utenfor arbeidslivet og blir begrenset i det sosiale livet også. 

Spesielt da er det viktig at du begynner å ta vare på deg selv. Nei, det er slettes ikke så enkelt som det høres ut. Men din kropp og ditt sinn trenger deg nå. Vær snill mot deg selv, gi kroppen mulighet til å hvile – ikke push noe mer nå! Det gjør ting bare verre. Er du i et skikkelig mørkt hull må du se at du får i deg mat, dusjer og pusser tenner hver dag, betaler regningene dine og du bør komme deg ut av døra minst en gang om dagen. Søk deg hjelp så du ikke detter enda lengre i det hullet og du kan komme deg bedre ut av det igjen. 

Utover å sørge for de grunnleggende tingene må du prøve å få fylt på med gode ting, ting som gir deg næring! Du kan ikke sitte og tenke eller kjenne etter på hvor vondt du har eller hvor vanskelig situasjonen er. Den blir heller ikke bedre av det. Jeg er fullstendig klar over at dette føles nærmest umulig, men det er noe av det som er utrolig viktig og som faktisk hjelper. 
  • Gjør ting du liker å gjøre. Er det noe du alltid har likt å gjøre? Hvis det er umulig for deg nå, kan du finne noe alternativ? Jeg har for eksempel alltid elsket å løpe og å ri. I dag kan jeg ikke gjøre noen delene, men jeg kan (med mange pauser noen ganger) gå turer med hundene mine og jeg har klart å trene meg opp til å kunne svømme en del. Du kan også få til noe lignende.
     
  • Omgi deg med gode mennesker som vil deg vel og klarer å gi deg mer enn de tapper deg av energi.  
Bilde 3
  • HVIL og SLAPP AV! Sørg for å få nok søvn (ta det opp med legen om du sliter med den!) og husk også på å slappe godt av regelmessig. Eventuelt kan det være til hjelp med noe avspenningsprogrammer. Det finnes ulike metoder, en del kan du finne på nettet.
  • Husk å spise ordentlig mat, og regelmessig, kroppen din trenger også denne næringen. 
  • Prøv å finne noe å sysselsette deg med, håndarbeid, tegning/maling, lese bøker, høre på musikk, se på filmer og/eler serier, osv. Hold de små grå i gang, men ikke bli altfor fortvilt om du må finne andre ting enn du har gjort før. Det finnes mange nye ting som kan prøves og som kan være ålreite.
  • Ikke sitt og tenk hele tiden, du blir bare sprø av å gruble. Sett heller av en viss tid til tenking hver dag, se om du finner noe løsning på ting, men legge det fra deg igjen etter det og konsentrer deg om noe annet. Antageligvis er små problemer kjempestore akkurat nå og skremmer vettet av deg. Klarre du å la de ligge til du faktisk har mulighet til å gjøre noe med dem vil du se at de ikke var så store likevel. Når du setter av tid til å tenke kan du også sette av litt tid til å kjenne etter hvordan ting er, om du er lei deg, sint eller annet. Kjenn etter og gi disse følelsene rom. Holder du de inne hjelper du deg heller ikke.
  • KOM DEG UT! Har du en hund eller et annet dyr som må luftes? Supert, da er du tvungen til å komme deg ut hver dag. Hvis ikke må du tvinge deg selv. Frisk luft er viktig, sol er fantastisk og det er utrolig hva de til sammen kan bevirke. Litt bevegelse er heller ikke dumt, om du bare klarer å gå i 5 minutter så er det bedre enn ingenting. Du kan bare gå til neste steinen eller benken og sette deg ned i noen minutter.
  • Nyttiggjør deg den behandlingen du eventuelt får, den er der for å hjelpe deg. Og ta medisinene dine om du trenger noen.  
  • Snakk om hva som er vanskelig! Du behøver ikke å sitte alene med det. Snakk med venner, familie, fastlegen, en psykolog eller eventuelt andre. Det finne sulike tilbud der det er mennesker som du kan snakke med og som har erfaring på de ulike feltene. Noen har ingen å snakke med eller vil ikke belaste andre med sine problemer, da kan et slikt tilbud være passende. 
  • Sett GRENSER! Både for deg selv og andre. Innimellom, og kanskje litt oftere akkurat nå, må du si nei. Du må først og fremst ta vare på deg selv nå før du kan hjelpe andre. Så jobb med samvittigheten og lær deg at det er helt i orden å ikke kunne stille opp for andre hele tiden.
Jeg tror det er noen av de viktigste punktene, kanskje har jeg glemt noe. Si gjerne fra om det er noe du synes mangler så skal jeg føye det til. Det viktigste når kropp og sinn er slitne er som sagt å ta vare på dem, deg. Pass på å sørge for gode tind og ta tiden til hjelp. Benytt deg av den hjelpa som er tilgjengelig, enten det er behandling eller medisiner. Og ikke gi opp bare fordi det ene ikke funker med en gang eller i det hele tatt. Innimellom må en lete og prøve litt mer før noe fungerer.

Husk på at du er sterk, å være sliten er lov og innimellom har vi rett og slett vært sterke for lenge. Vær snill mot deg selv nå, du klarer dette!

Bilde 4

Bildekilder: 
Bilde 1: https://trinityyoungprofessionals.files.wordpress.com/2013/06/tumblr_ku61s6ixp11qau81io1_500.jpg?w=323&h=221
Bilde 2: http://thedailyquotes.com/wp-content/uploads/2014/10/try-to-be-kind-to-yourself-quotes-sayings-pictures.jpg
Bilde 3: http://29wa8r1atuhavaklx3zonor1.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2015/08/kind-ok2.jpg
Bilde 4: http://cdn.quotesgram.com/img/44/37/529376238-quotes-about-moving-on-0179-181-stay-strong-quotes-12_53a72fe9ddf2b35834d09645.jpg





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar