11. januar 2016

En dag med K9Nosework

På lørdag deltok Saga, Kiwi og jeg på et lite introkurs i K9Nosework i regi av Artaio hundeskole. Bettina tar utdanningen til Nosework instruktør og arrangerte dette minikurset sammen med en medelev. Sissel Larsen fra Canis Hundeskole tok seg turen til Vallset for å lære oss litt, og jeg må si det var kjempegøy.

Nosework er en hundesport som kommer fra USA og har begynt på bli litt mer populær her i Norge i løpet av de siste årene. Inspirert av spesialsøkshunder utviklet de tre grunnleggerne denne hundesporten, som har som mål å passe alle hunder. Dette er en form for trening der hunden får brukt den sterkeste sansen sin, nemlig luktesansen, og som dermed er en veldig naturlig aktivitet for den. Å bruke nesa stimulerer ikke bare hunden på en god måte, de blir veldig slitne mentalt og kan også bli det fysisk av å jobbe slik, men å jobbe og å lykkes styrker også selvtilliten. Du som eier blir bedre kjent med hunden din, lærer deg mer om dens signaler og må lære deg å stole på den. Dette bidrar positivt til relasjonen deres. Gleden over å se hunden din gjøre noe den også synes er gøy synes jeg er noe av det beste som hundeeier.
I K9Nosework skal hunden lære seg å finne igjen ulike lukter i forskjellige miljøer. I konkurransesammenheng skal hunden kunne finne igjen en til tre ulike lukter i fire forskjellige søkeområder. Det finnes tre klasser med hver sine vanskelighetsgrader. Har dere lyst til å lese litt mer om dette kan dere gå inn på nosework.no.

Vi var tre menneskelige prøvekaniner med 5 hunder. Hege, som tar instruktørutdannelsen sammen med Bettina hadde også med seg sin hund, så vi var 6 hunder tilsammen. Det ble en godt blandet gjeng bestående av to tervuren, en tibetansk terrier, en eurasier, en chihuahua og en tibetansk terrier- blanding. Vi startet med litt teori og hadde mulighet til å stille spørsmål før vi satt i gang med de første øktene. Etter noen runder med veldig korte økter på hver hund tok vi en liten pause før vi avsluttet dagen med en siste økt.

Kiwi var førstehund og jeg synes hun gjorde en bra jobb selv om hun tydelig slet med kulden til tross for klær på kroppen. Det hjalp litt å varme henne i jakka når det ikke var hennes tur. Den siste økten etter pausen tok vi i litt varmere omgivelser og der klarte hun seg veldig bra. Jeg må si jeg er veldig fornøyd med den lille frøkna mi, hun er med på mye rart og gjør alltid sitt beste.

De andre hundene klarte seg også bra, noen synes eskene var litt skumle og i det siste miljøet var det noen som ikke likte gulvet. Likevel tok dem poenget og jobbet så godt de kunne.

For Saga virket dette til å være midt i blinken. Hun elsket å finne pølsebitene som var gjemt i eskene og var heller ikke redd for lydene da de veltet. Siste økten synes jeg faktisk var morsomst å se på, da var hun skikkelig gira (Sissel hadde vist henne at hun gjemte en godbit rett før Saga måtte i bilen igjen) og jobbet veldig bra gjennom hele.

Hun elsker jo rundering, men så er det begrenset hvor mye vi kan drive med det om vinteren og ikke minst er det veldig avhengig av formen min. I tillegg må en alltid ha flere mennesker å trene med og sette av minst en halv dag. Når en trener K9Nosework trenger en ikke å ta hensyn til hverken å kunne sette av lang tid eller ha med flere mennesker, det kan en faktisk trene i stua, i hagen, i kjelleren, på loftet eller hvor som helst. Og trenger ikke mer enn hunden, godbiter, noen esker og etterhvert den lukten hunden skal finne.

Introdagen ga absolutt mersmak og vi skal definitivt fortsette med dette!

Her kommer det en rekke videoer fra dagen:

Kiwi, de første øktene


Saga, de første øktene 

Kiwi på sin siste økt

Saga på sin siste økt
 


Jeg laster opp og legger ut videoene av de andre hundene på Youtube også, det tar bare litt tid til de er ferdige. Når de er klare finner dere dem HER.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar